Sporten op ons kunstgras niet gevaarlijk voor de gezondheid!

rubber-granulaat-gevaarlijk

Naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media over mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden zijn we van diverse kanten benaderd met de vraag hoe veilig ons nieuwe kunstgrasveld is. Met behulp van de informatie van o.a. de leverancier kunnen we daarover gelukkig melden dat ons kunstgrasveld geen gevaar oplevert voor de gezondheid.

 

Soorten kunstgras
In hoofdzaak wordt voor sportvelden gebruik gemaakt van drie typen kunstgras:

1.   Kunstgras granulaatvelden

2.   Kunstgras watervelden

3.   Kunstgras zandvelden

Bij het kunstgras granulaatveld wordt de kunstgrasmat ingestrooid met rubber granulaatkorrels om blessures bij het sporten op het kunstgrasveld te voorkomen. Deze korrels rubbergranulaat zijn veelal fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden. De rubberkorrels kunnen ook van nieuw synthetisch rubber worden gemaakt. De voornaamste reden om versnipperde autobanden te gebruiken is een Europese richtlijn die het storten van autobanden verbiedt en verplicht tot hergebruik.

Bij het kunstgras waterveld wordt de kunstgrasmat niet ingestrooid, maar wordt er door middel van besproeiing met water voor gezorgd dat er geen blessures ontstaan.

Bij het kunstgras zandveld, zoals dat is neergelegd op het speelplein aan de Cramerlaan, wordt de kunstgrasmat ingestrooid met speciaal zand. Hierdoor wordt het veld minder stroef bij het (uit)glijden en wordt het blessurerisico zo verminderd.

Niet de kunstgrasmat maar de rubber granulaatkorrels zouden de boosdoener zijn
De berichtgeving in de media betreft het eventuele gezondheidsrisico bij het bespelen van de zogenaamde kunstgrasgranulaatvelden. Het risico zou met name worden veroorzaakt door de rubber granulaatkorrels en niet door de kunstgrasmat op zich. De kunstgrasmatten zijn vervaardigd van kunststof vezels die op zich geen gezondheidsrisico veroorzaken. Het is de eventueel toegepaste rubbergranulaatkorrel waarmee dit type velden zijn ingestrooid die het mogelijke risico veroorzaakt.

Kijk voor meer informatie ook op:

Rapport RIVM

  •  
  •  

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.zandweg-oostwaard.nl/sporten-op-kunstgras-gevaarlijk-voor-de-gezondheid/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.