Signaleringsteam

Bannerplaatje

Samen werken aan veiligheid – ook in onze wijk!

“Signaleringsteams leveren een belangrijke bijdrage aan het samenwerken aan veiligheid in de gemeente Stichtse Vecht. Ze leveren een waardevolle bijdrage aan de veiligheid in hun buurt. De wijkbewoners weten zelf het best wat wel of niet gewoon is hun buurt. Daar zit ook de kracht van het signaleringsteam.” Dat zei burgemeester Marc Witteman bij de presentatie van het Integraal Veiligheidsplan 2016-2018 van de gemeente.

In Zandweg Oostwaard is ook een signaleringsteam actief. Het signaleringsteam is een van de activiteiten die wordt gecoördineerd door de wijkcommissie. Met op dit moment zo’n 30 deelnemers verdeeld over een viertal teams wordt met name in de weekeinden ‘s avonds door de wijk gesignaleerd.

“Zelf ben ik al vrijwel vanaf de start van het signaleringsteam, begin 2005, actief als signaleerder”, aldus Egge de Jonge, teamleider van een van de vier teams. “Ééns per maand gaan we met een kleine groep, vaak met de fiets, op pad door de wijk. We spreken al te luidruchtige jongeren aan, ruimen zo af en toe aangetroffen rotzooi op . We checken geparkeerde auto’s op bijvoorbeeld in het zicht liggende kostbaarheden. Bij vreemde, of opvallende, of afwijkende situaties roepen we de hulp van de politie in. Indien nodig attenderen we bewoners op inbraakgevoelige situaties (ladders, open ramen, niet afgesloten auto’s, in het zicht liggende kostbaarheden). Af en toe maken we ook een praatje met buurtbewoners die ook nog op straat zijn. We letten tijdens onze route door de wijk op dingen die niet normaal zijn voor dat tijdstip van de dag.

Je leert je eigen wijk ook beter kennen

Volgens Noël van den Berg, teamleider van een van de andere teams is het op de avonden die ze op pad gaan ook gewoon leuk. “Met andere buurtgenoten op pad te gaan door de eigen woonomgeving heeft wel wat. Je komt op plaatsen in de wijk waar je anders niet zo snel komt. Je spreekt elkaar ook eens op een andere manier dan bij een toevallige ontmoeting in de wijk. Je wisselt wetenswaardigheden uit over de eigen buurt en over de wijk. Kortom het is ook gewoon gezellig en het geeft een voldaan gevoel als je na zo’n anderhalf à twee uur signaleren thuis komt.”

Geen enkele opoffering

Teamleider Bram Schuurmans geeft aan dat als de teams groot genoeg zijn, het eens in de maand signaleren eigenlijk geen enkele opoffering is. “En als je een keer niet kunt is dat ook geen probleem. Maar als door verloop binnen de groep teams leden verliezen, is het zaak dat er weer nieuwe aanwas komt. Enkele teams, waaronder het mijne zouden nog best wat nieuwe leden kunnen gebruiken.”

Bezoek-wijkwethouder-Zivkov

Wijkwethouder Franko Zivkovic op bezoek bij het signaleringsteam

Meemaken wat signaleren inhoudt

Teamleider Gerard Geurts voegt er aan toe: “We nemen ook zo af en toe wel geïnteresseerde buurtgenoten mee om een keer mee te maken wat dat signaleren nu inhoudt. Meestal zijn ze na die ene keer enthousiast en sluiten zich dan bij de groep aan.”

Vragen of interesse om eens een keer mee te gaan?

Heb je vragen, of wil je jezelf aanmelden om een keer mee te gaan met een team? Dat kan ook door een e-mail te sturen naar: signaleren@zandweg-oostwaard.nl. We nemen dan snel contact met je op.

IMG_0761

(c) Politie Stichtse Vecht – De complete ‘nachtploeg’ opgesteld bij de wijkingang bij de rotonde Sweserengseweg

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/signaleringsteam/