Gemeente knapt speellocatie Hondiusstraat op

De gemeente knapt in 2020 nog vier speelplekken op. De speellocatie aan de Hondiusstraat in Zandweg-Oostwaard is er daar één van.
In een normale situatie zou de gemeente met de buurt in gesprek gaan over de speelplek. Hoe wordt deze gebruikt? Welke kinderen spelen er en wat zijn hun speelwensen?

Vanwege de maatregelen om corona te bestrijden is zo’n gesprek lastig te organiseren. Daarom heeft de gemeente een andere oplossing bedacht om met elkaar in gesprek te komen over de speellocatie.

Denk mee over het plan voor speellocatie Hondiusstraat
Saskia Hovinga, die voor de gemeente bij dit project ‘de kar trekt’, vertelde ons: “We willen graag weten wat de wensen zijn voor de speeltuin. Daarmee maken we een plan. In 2017 zijn er door de bewoners met de wijkcommissie al uitgangspunten bepaald voor gebruik en herinrichting van de speellocatie Hondiusstraat. Die gebruiken we als basis voor het plan.
Natuurlijk kan niet alles, maar binnen de mogelijkheden die er zijn, kan de buurt meedenken over het plan voor de speeltuin”.

De speeltuin bestaat uit een pleintje met speeltoestellen (2-6 jaar), een grasveld met speeltoestellen (6-12 jaar) en een pleintje met een stenen zitbank. Volgens Saskia heeft de gemeente voor de opknapbeurt een budget beschikbaar van maximaal 17.500 euro (speeltoestellen, ondergrond, aanleg, etc.).

Waarom de wordt de speellocatie Hondiusstraat opgeknapt?
De afgelopen jaren zijn al 70 speelplekken in Stichtse Vecht opnieuw ingericht. De gemeente voert elk jaar een inspectie uit van alle 260 speelplekken. De plekken die als slechtste uit de inspectie komen, worden als eerste aangepakt. Een opknapbeurt van die locaties is immers het meest nodig. Dat geldt deze keer dus voor deze speellocatie in onze wijk.

Vragenlijst
Wanneer je ideeën en/of een mening over de speellocatie hebt, kunt je een vragenlijst invullen. Ga dan naar de speciale webpagina van de gemeente. Je kunt daar aangeven wat jij of je kind belangrijk vindt in de speellocatie. Er is ook de mogelijkheid voor kinderen om een tekening met ideeën te uploaden. En je kunt ook aangeven of je zou willen helpen om leuke dingen te organiseren in de speeltuin en om misschien wel mee te helpen om de speellocatie te beheren.

Het Ontwerp
In 2017 is door de wijkcommissie samen met de omwonenden van de speellocatie onderzocht wat de wensen voor het gebruik en de inrichting van de speellocatie Hondiusstraat zijn. Naar aanleiding daarvan is er door de gemeente drainage aangelegd, zijn de groenstroken rondom de speellocatie gesnoeid en zijn de doeltjes van het plein verplaatst. Omdat de gemeente nu met de herinrichting van de speeltuin tegelijk ook de destijds ingediende en gehonoreerde initiatieven vanuit het leefbaarheidsbudget willen aanpakken, wordt een totaal plan voor de speellocatie gemaakt.
Hierbij worden als uitgangspunten de wensen gebruikt die zijn onderzocht door de wijkcommissie en de omwonenden. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • het vervangen van de speeltoestellen voor de kleinsten met bankjes voor de ouders
 • het plaatsen van een duikelrek;
 • aanbrengen schors onder de speeltoestellen in het gras;
 • het aanleggen van een verkeerscircuit en
 • het weer betrekken de monumentale stenen bank bij de speellocatie.

Hoe kan je meedenken?

 • Vul de enquête in waarin wordt onderzocht of de wensen uit 2017 nog voldoen aan de wensen in 2020. De gemeente wil ook kijken naar de mogelijkheden die het samenvoegen van herinrichting en initiatieven leefbaarheidsbudget tot stand brengt.
 • Kinderen kunnen in de enquête een foto van de tekening met ideeën uploaden. Met een foto van hun tekening kunnen ze laten zien hoe de speellocatie er in hun beleving uit komt te zien?
  Met alle foto’s en de informatie uit de vragenlijst maakt de gemeente een ontwerp voor de speeltuin. Een professionele ontwerper past de ideeën zo aan dat het in het echt ook gemaakt kan worden.
 • Als het ontwerp af is sturen we de hele buurt weer een nieuw wijkbericht om het ontwerp te laten zien. Dat is ontwerp is waarschijnlijk kort na de zomervakantie gereed.

Uitvoeren van het plan
In het najaar wil de gemeente het plan voor het opknappen van de speellocatie uitvoeren. Tijdens het werk aan de speeltuin kunnen kinderen er niet spelen. Ook zullen nieuwe planten en het gras tijd nodig hebben om te groeien. Hoe lang dat precies duurt is afhankelijk van het weer. We zullen dus even geduld moeten hebben. In de tussentijd kunnen kinderen spelen op één van de overige speelplekken in onze wijk.

Vergroening, natuur en klimaat
Om beter om te kunnen gaan met extreme buien, hitte en droogte zet de gemeente waar mogelijk de bestrating om in groen. Een zachte ondergrond kan namelijk meer water opnemen dan harde bestrating. Ook komen er bomen, planten en wilde bloemen. Die zorgen voor schaduw en verkoeling. Daardoor komen er verschillende planten en dieren. Dat is goed voor de natuur.

Vragen over de speellocatie
Bel met Saskia Hovinga via telefoonnummer 14 0346, of stuur haar een e-mail via info@stichtsevecht.nl of kijk op www.stichtsevecht.nl/spelen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/algemeen/speeltuin/

2 reacties

  • Marjan Deelen op juli 15, 2020 om 08:05
  • Reageer

  Ik probeer de vragenlijst in te vullen, maar deze is duidelijk niet bedoeld voor bewoners direct aan het speelveld Hondiusstraat. Dit is een gemiste kans want deze direct aanwonenden hebben wellicht andere wensen/ eisen aan het speelveld dan ouders cq kinderen uit de buurt.
  Daarnaast zie ik een speelveld dat druk bezocht wordt door kinderen, dat mi geen aanpassing behoeft. Alleen veiligheid van de speeltoestellen dient gewaarborgd te blijven. Het bedrag dat met het aanpassen van het speelveld gemoeid gaat, kan beter worden besteed aan andere zaken gezien de gemeente in geldproblemen zit.
  Samengevat: iig ook zorg dragen dat direct aanwonenden aan het speelveld worden gehoord in hun wensen/ eisen mbt het speelveld.

  • Paul op juli 21, 2020 om 08:24
  • Reageer

  Ik deel de mening van Marjan Deelen. Het speelveld aan de Van Exelstraat is inmiddels 30 jaar oud, heeft nooit echt onderhoud gehad. De rubbertegels zijn vet (alg) en bij regen dus superglad. Stoeptegels bij de ingangen (links en rechts van het hek) liggen schots en scheef.
  Dat levert een gevaar op voor de kinderen (struikelen) maar ook voor de aanwonende ouderen wanneer deze overheen lopen.
  Het huisje is oud en kapot. Overigens hulde dat destijds gekozen is voor robuust (beton) materiaal waardoor de onderhoudsbehoefte minder is, maar nu wel nodig wordt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.