Na afgelaste bewonersbijeenkomst nu een ‘corona-proof’ digitaal event over energietransitie en energiebesparing

Dit voorjaar moest vanwege het coronavirus op het laatste moment de door de wijkcommissie in samenwerking met de Stichting Duurzame Vecht georganiseerde bewonersbijeenkomst over de energietransitie in Zandweg-Oostwaard worden afgelast
Samen met Duurzame Vecht presenteerden we op maandag 12 oktober een webinar *) over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard.
*) Wil je dit webinar nog eens terugkijken of meer informatie over no regret maatregelen? Ga naar www.duurzamevecht.nl/webinar

Onderwerpen bij dit webinar waren onder meer de zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen en een inkoopactie voor zonnepanelen.
De informatie in het webinar was bedoeld voor inwoners van Zandweg-Oostwaard. Maar de informatie is ook zeer zeker interessant voor anderen die zich met energiebesparing bezighouden.

Het webinar van 12 oktober werd ontwikkeld voor de wijk Zandweg-Oostwaard. Zo is er een filmpje opgenomen waarin buurtbewoners laten zien wat zij al gedaan hebben aan energiebesparing. Er komen diverse ‘no-regret’ maatregelen aan de orde. Maatregelen waar je geen spijt krijgt omdat ze passen bij alle voor de hand liggende alternatieven van aardgas. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of isolatie maar ook aan hybride warmtepompen.

De vrijwilligers van Duurzame Vecht bespreken in het webinar de maatregelen en lichten ze toe. In het webinar vertelt een vertegenwoordiger van de gemeente over de lokale doelen voor duurzaamheid. Een handig kader om te begrijpen hoe het onderwerp past in het beleid van Stichtse Vecht. Het interessante van een webinar is dat deelnemers ook direct vragen konden stellen die, als het even kon, ook tijdens het webinar werden beantwoord.

Inkoopactie zonnepanelen
Daarnaast was er ook aandacht voor een inkoopactie voor zonnepanelen. Een actie die Wijkcommissie Zandweg-Oostwaard en de Stichting Duurzame Vecht samen hebben opgezet om wijkbewoners enthousiast te maken voor eigen energieopwekking en zo nog meer daken in Zandweg-Oostwaard van zonnepanelen te voorzien. Op die manier wordt onze wijk niet alleen de mooiste, maar misschien ook wel één van de duurzaamste wijken van Stichtse Vecht!

Meer informatie over de zonnepanelenactie staat op een speciale actiepagina op de website van Duurzame Vecht.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/energie/na-door-coronavirus-afgelaste-bewonersbijeenkomst-nu-een-corona-proof-digitale-informatiebijeenkomst-over-energietransitie-en-energiebesparing/

2 reacties

  • Dorien op oktober 10, 2020 om 09:15
  • Reageer

  Beste wijkcommissie,

  Ik ben een groot voorstander van duurzame energie. Op mijn dak liggen dan ook zonnepanelen. Echter meer hybride warmtepompen boezemt bij mij een grote angst in. Ik behoor namelijk tot de 10% van de bevolking die laagfrequent geluid kan horen. Al jaren ervaar ik hier vooral ’s nachts veel overlast van. De bron van dit geluid is moeilijk te achterhalen. Laagfrequent geluid kan over tientallen kilometers nog overlast veroorzaken. Van hybride warmtepompen is bekend dat ze vooral laagfrequent geluid maken. Ik maak mij dan ook grote zorgen om mijn gezondheid (slecht slapen, trillingen in je lichaam voelen wat veel stress oplevert) als mensen in de wijk besluiten om een hybride warmtepomp aan te schaffen.

  1. Beste mevrouw vd Broek,

   U geeft aan nu al last te hebben laagfrequent geluid en u verwacht dat dit toeneemt als gevolg van de komst van (hybride) warmtepompen in uw woonomgeving?
   U geeft aan zelf al jaren last van te hebben van laagfrequent geluid. De eerste hybride warmtepompen zijn voor zo ver ons bekend pas kort geleden geïntroduceerd in onze wijk.
   De komst van (hybride) warmtepompen is in het kader van de energietransitie als ontwikkeling volgens ons niet meer te stoppen.
   Als wijkcommissie benadrukken wij wel dat bewoners goed met elkaar in overleg gaan bij de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp, met name in het geval van de plaatsing van buitenunits bij zulke pompen.
   Wij realiseren ons dat daarmee het door u gesignaleerde probleem niet opgelost zal zijn. Daarvoor zal de industrie in de ontwikkeling meer aandacht moeten geven aan het fenomeen laag frequent geluid en de overlast die met zich mee brengt bij de mensen die daar gevoelig voor zijn.

   Wijkcommissie Zandweg-Oostwaard

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.