Bruine beuk in Essenhakhoutgebied park Vechtenstein wordt gekapt

De bruine beuk bij de ingang van het essenhakhout-gebied van park Vechtenstein is niet meer veilig.
Hij is ernstig aangetast door parasitaire schimmels. En dan vooral door de korsthoutkoolzwam, die flinke schade heeft toegebracht aan de stamvoet. Hierdoor wordt het risico voor omwaaien te groot. Volgens de gemeente zit er helaas niets anders op dan de boom te kappen.

Aangetaste stamvoet bruine beuk

Veiligheidsrisico

Een schimmelaantasting is niet te verhelpen. Een boom die in heel goede conditie verkeert kan een parasitaire schimmel lang weerstaan en isoleren, maar daarvoor heeft deze beuk door ouderdom de vitaliteit niet meer. Onze boombeheerders houden de beuk al een aantal jaren in de gaten omdat er al voortekenen waren van het verval. Helaas blijkt uit het laatste onderzoek dat de boom een veiligheidsrisico dreigt te worden en echt niet langer kan blijven staan.

Herplant

De gemeente is er zich van bewust dat de circa 130 jaar oude boom historische waarde heeft. De boom staat aan een oude kade die het achterland moest beschermen tegen overstroming vanuit de Vecht. Het restant van die kade is nu nog te zien langs het fietspad door Vechtenstein. Buiten Vechtenstein is de kade overal verdwenen, evenals het pad dat er op liep tussen Maarssen en Zuylen. Langs dat pad stonden aan het eind van de 19e eeuw bomen, waaronder meerdere beuken. Deze beuk is de laatste van de bomenrij die aan het eind van de 19de eeuw langs het pad stond. Reden genoeg om te zorgen voor een goede vervanging.
De gemeente heeft dan ook besloten dat op precies diezelfde plek een nieuwe bruine beuk worden geplant in het komende winterseizoen.

Kapwerkzaamheden

De kapwerkzaamheden worden volgens planning op woensdag 29 september uitgevoerd. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren wordt de directe omgeving van de boom afgezet. Wandelaars in het park moeten rekening houden met een tijdelijke afsluiting van het essen-hakhoutgebied. In de rest van het park kan gewoon worden gewandeld. Ook het fietspad blijft toegankelijk. Enige geluidsoverlast van machines zal bij de werkzaamheden helaas niet te vermijden zijn.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/uncategorized/bruine-beuk-in-essenhakhoutgebied-park-vechtenstein-wordt-gekapt/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.