Opening Stinzenplantentuin Commelinhof in Park Vechtenstein

Stinzenplanten al volop in bloei in de Commelinhof

De Commelinhof, een stinzenplantentuin in park Vechtenstein in Maarssen, is nu een lust voor het oog. Op zondag 16 februari wordt de tuin officieel geopend.
De vrijwilligers van IVN nodigen je die zondagmiddag vanaf 14.00 uur van harte uit om onder het genot van een warm drankje een toast uit te brengen op een nieuw tuinseizoen. Vanzelfsprekend kunnen deze vrijwilligers je alles vertellen over deze bijzondere tuin

Stinzenplanten
De meeste stinzenplanten zijn bosplanten die bloeien voor de bladeren aan de bomen komen. Op de buitenplaatsen langs de Vecht zijn stinzenplanten zo rond 1800 in zwang geraakt toen de Engelse landschapsstijl met ‘Wild gardening’ populair werd. De planten kunnen zich hier in een bosachtige omgeving met kalk- en humusrijke grond handhaven en uitbreiden. Tot de groep planten behoren bol- en knolgewassen zoals het Sneeuwklokje, Winterakoniet, Krokus, Lente klokje, Vinger helmbloem, Holwortel, Bosanemoon, Bostulp, Kievitsbloem, Daslook, Vogelmelk, enz. Maar ook vaste planten zoals Gevlekt longkruid, Maagdenpalm en zelfs heesters zoals het Peperboompje: In totaal meer dan 300 soorten planten.

Meer dan 300 soorten bloeiende planten

De naam Commelinhof
De naam van de hof verwijst naar de bekende botanicus Johannes Commelin (1626-1692). Zijn dochter Cornelia woonde vanaf 1683 met haar echtgenoot Lucas Hondius op Vechtenstein. Haar vader Johannes Johannes Commelin was daar geregeld te gast. In 1684 introduceerde hij de moerbei in Suriname ten behoeve van de zijde teelt die hij daar wilde opzetten. De oude moerbei die bij de kinderboerderij staat is in die tijd geplant. Samen met Joan Huydecoper die op Goudestein woonde heeft Johannes Commelin in 1682 de Hortus Botanicus aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam opgericht.

Openstelling Commelinhof
De Commelinhof is slechts een aantal maanden per jaar voor publiek geopend. Vanaf de 2e helft van februari (dit jaar dus op 16 februari) tot half mei op zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Bij slecht weer blijft de Commelinhof gesloten.
De toegang tot de Commelinhof is gratis.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/uncategorized/opening-stinzenplantentuin-commelinhof-in-park-vechtenstein/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.